14 Flares 14 Flares ×

De beste concerten 2012. Met nog een hele maand, én muziekfestival Le Guess Who? te gaan ben ik misschien wat vroeg, maar ik begin alvast met terugkijken op mijn favoriete concerten 2012. Voor mij waren dit absoluut de meest memorabele live optredens. Wat waren jouw favorieten, en welke komende gigs kun je ons nog aanraden?

1. Glen Hansard – De Duif, Amsterdam (24-7)

Hansard is een artiest die elk optreden alles geeft en dat voel je! De frontman van The Frames en The Swell Season had solo niet meer nodig dan zijn gitaar en zijn prachtige rauwe stem om het publiek in deze kerk op de knieën te krijgen. Dat hij desondanks hulp van het publiek kreeg op piano én kerkorgel maakte dit optreden echt onvergetelijk. Ga deze goedlachse Ier zeker eens zien. Zijn optreden van 10 december in Paradiso is al uitverkocht, maar geen zorgen, hij is regelmatig in het land. En meteen een filmtip: ga zijn film Once kijken!

2. Radiohead – Ziggo Dome (14-10)

Radiohead haalde iets meer uit de kast om het publiek te overtuigen. Bewegende videoschermen, een geweldige lichtshow en een aan één stuk door stuiterende Thom Yorke bijvoorbeeld. Een heel energieke show met veel recent werk, maar tegen de verwachting in ook een aantal prachtige klassiekers als Karma Police en Paranoid Android. De band was in topvorm! Voor mij een zeer geslaagde ontmaagding van de Ziggo Dome. Caribou in het voorprogramma was een hele fijne opwarmer.

3. Dirty Projectors – Melkweg (23-10)

Oktober was een goede maand! Dirty Projectors uit New York is voor mij een recente ontdekking, fijn dat ik meteen een van hun concerten kon gaan zien. Eigenzinnige, complex opgebouwde nummers die gebracht worden door een zanger met Nick Cave-achtige trekjes. En als bonus word je volledig omvergeblazen door de koortjes van maar liefst drie zangeressen. De oohs en aahs die ze uitstoten zijn ongelooflijk strak getimed en hemels als een eh, sorry, ik ben atheïst. Maar geloof me, die dames wil je niet missen!

4. Villagers/Grizzly Bear – Paradiso (5-11)

Eigenlijk moet ik er hier een optreden van kiezen natuurlijk, maar dat is te lastig. Grizzly Bear heeft een van mijn favoriete platen van het afgelopen jaar gemaakt vol knappe composities. Maar Villagers zitten in mijn hart en maken niet minder mooie nummers. En dat is ook het verschil op deze avond: Grizzly Bear is muzikaal perfectionisme maar Villagers komt echt binnen. Tja, ik heb Ieren altijd al sympathieker gevonden dan Amerikanen. Villagers is op 9 maart nog te zien in Tivoli, op 14 januari verschijnt hun nieuwe album.

5. Spinvis – Metaalkathedraal (26-8)

Tussen Lowlands en Into the Great Wide Open door was er precies nog tijd voor een barbecue en een bandje. En dankzij Ekko kon ik van beide genieten op een plek die ik nog niet kende: de Metaalkathedraal. Een kruising tussen fabriekshal, kerk, en Ruigoord, allemaal in het klein. Ook Spinvis beviel deze bijzondere sfeer blijkbaar, want ik zag ze niet eerder zo ontspannen en goedgezind spelen. Het houtwerk van de kerk zorgde voor een geweldige akoestiek. Dit was een mooi avondje nazomeren!

Villagers – The Waves

14 Flares Twitter 5 Facebook 5 Google+ 4 Pin It Share 0 Email -- 14 Flares ×