20 Flares 20 Flares ×

Het Best Kept Secret festival 2013 was zeker een goed bewaard geheim. Op de valreep uitverkocht. Waarschijnlijk zal dat volgend jaar wel anders zijn, want wat een tof festival was het. Een goede keus aan indie bands waarbij je zowel grote namen kon kijken als onbekend talent kon spotten.

Een main stage waar je altijd de act kon zien waar je ook stond. Overheerlijk en vaak biologisch eten. Een prachtig terrein aan het water waarbij je met de boot van en naar het festival kon. Goede sfeer, leuke mensen en vrolijkheid alom. O en last but not least sliepen wij prinsheerlijk in een bungalow aan de overkant van het meer.

Wat overigens ook een leuk bijkomstigheid was, dat je als festivalbezoeker naar safaripark Beekse Bergen mocht, dus op een regenachtige ochtend hebben wij vanuit de auto gekeken naar giraffes, leeuwen en oerossen. Voor zover de ambiance. Dan de hoogtepunten aan bands op volgorde van optreden.

indie band maccabees | Best Kept Secret Festival

Vrolijk indie bij The Maccabees

Sympathiek en vrolijke jongens die Maccabees. Het publiek springt lustig op los. Ik werd hier helemaal blij van. Wij begonnen het festival met deze band en dat hadden we niet beter kunnen treffen. Lekkere indie rock waarbij de band met hun enthousiasme het publiek helemaal mee krijgt.

Met hun pakkende en moderne gitaarpop grijpen ze terug naar illustere bands als Television en Talk Talk, maar net zo goed naar tijdgenoten als Bloc Party en British Sea Power.

Twijfelgeval Bloc Party

Een aantal jaar geleden heb ik Bloc Party een keer gezien in Vredenburg in Utrecht. Fantastisch concert was het. Anders dan dit optreden van hen op Best Kept Secret 2013. Het eerste half uur was echt slaapverwekkend en de zanger Kele stond erbij alsof hij helemaal geen zin erin had. Ook zong hij regelmatig tegen het valse aan. Bloc Party had wat dat betreft een troef met een vrouwelijke drummer die een stevige drumpartij neerzette. En gelukkig trok de rest van de band na een tijdje wat aan en hebben ze in het laatste half uur weer veel goed gemaakt. Aangezien wij allen fan van de muziek van Bloc Party zijn, komt de band toch met de hakken over de sloot in de lijst van hoogtepunten.

Na het verschijnen van Bloc Party’s debuut Silent Alarm (2005) was het een komen en gaan van bands die de rechthoekige dance-punk van het Oost-Londense viertal imiteerden. Geen wonder, want hun moderne mix van post-punk en no wave werd snel populair bij een nieuw publiek.

indie band Arctic Monkeys | Best Kept Secret

Show topper Arctic Monkeys

De band strak in pak, een grote letter A en M op het podium en een vette lichtshow. Arctic Monkeys kunnen zeker performen. Ook de nummers gaan lekker, snelle indie punk nummers worden afgewisseld met nummers die wat meer richting de stonerrock neigen. Ze rammen de nummers erdoorheen, allemaal super strak gespeeld.

Dankzij hun manische podiumenergie en Alex Turners smart-ass teksten debuteerden ze als tieners in de eredivisie van de indie rock, maar zijn vier albums later overtuigend volwassen geworden.

Dansen bij Nobody Beats The Drum

De Utrechters waren lekker aan het stampen. Stevige electro/techno vloog ons om de oren bij het intieme podium 4. Het was redelijk krap dansen met zn allen tussen de bomen bij Nobody Beats The Drum. Goede afsluiter van de vrijdag.

Wegdromen bij Efterklang

Leuk concept. Efterklang deelt bij elk concert een doos uit waar kadootjes inzitten van het publiek van het vorige optreden. Je mag er wat uithalen en we moesten er weer nieuwe kadootjes instoppen. Dit geeft wel een beetje de band weer vind ik. Vriendelijke hippies. De zanger die iedereen bemoedigend toeknikt. Daar hou ik wel van. Efterklang maakt mooie luistermuziek om bij weg te dromen.

Van ambient Sigur Rós-achtige soundscapes tot meer gedurfde Arcade Fire-popmomenten: je kunt niet zeggen dat het dit Deense ensemble aan muzikale ambitie ontbreekt.

dansen op Best Kept Festival | Inge Ramlal

Rocken met Balthazar

De Belgische indierock band Balthazar kreeg alle bekers in de lucht met hun nummer Blood like wine. “Raise your glass” zong de frontman. Verder was het een verrassend optreden voor mij, want zo goed ken ik deze band niet, maar Balthazar speelde retestrak hun rocknummers. Net even anders dan de andere indie bands. Live in ieder geval een aanrader om te gaan zien.

De zang van frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere is slepend, de gitaren en drums gaan telkens nét een andere kant op dan van te voren verwacht.

Terug naar the sixties met Allah-Las

Het meest gehoorde commentaar bij het optreden van Allah-Las was dat ze zo sloom zijn. Jep dat klopt. Ze zien eruit als een stel stonede kerels die loom op hun gitaar tokkelen. Niks mis mee vind ik. Het past juist heel goed bij de sixties, surf vibe die ze met hun muziek uitdragen. Tijdens het concert zag ik mezelf in een volkswagen busje langs de kust touren in zonnig Californie.

De groovy en relaxte surfrock klinkt authentiek en verrassend tijdloos.

Feest! Two Door Cinema Club

Wat een feestje. Springen, dansen, fluiten, crowdsurfen. Heerlijk. Two Door Cinema Club spelen aanstekelijke electropop nummers, de een na de ander. Goed voor een opzwepende danspartij.

Hoogtepunt van BKS: Damien Rice

De muziek van Damien Rice zal ik thuis niet snel opzetten, maar ik vond dit het tofste optreden van het hele weekend. Hij kreeg met alleen een afgeragde gitaar het hele veld muisstil. Zeker zijn nummers zijn romantisch/klef/gevoelig en normaal ben ik daar ook niet zo fan van. Maar Damien Rice valt voor mij in de categorie Patrick Watson waarvan je niet thuis hun muziek opzet maar wel totaal betoverd wordt tijdens het optreden. Zijn stem, zijn gitaarspel en zijn pianospel zijn allemaal even goed. En wat Damien Rice daarnaast heel leuk deed, is verhalen vertellen. Zoals het verhaal van het meisje waar hij voor viel en waar hij de hele avond mee doorbracht. Totdat zij zei dat ze opgehaald werd door haar vriendje. Tijdens het vertellen van dit verhaal tikt Damien Rice de ene na de andere rode wijn achterover; “I like to be authenically drunk when I sing this song”.

Duister en vreemd: Suuns

Een beetje twijfel ook bij Suuns. Deels doordat zij optraden in tent 2 die van alle tenten echt het minst was. In tent 2 zag je de band over het algemeen gewoon niet, tenzij je helemaal vooraan stond. Plus het geluid hield behoorlijk te wensen over. Dat werkt niet mee voor de optredens die in deze tent stonden. Suuns is daarnaast gewoon een vreemde band. Sommige nummers zijn dansbaar, melodisch, donker maar tof. Andere nummers word je echt niet vrolijk van. Zo ook hun set. Half om half wisselden bij mij ‘geweldig!’ en ‘mwoa laat maar zitten’ elkaar af. Toch is het positieve meer blijven hangen.

Op tweede album Images du Futur klinken de liedjes subtieler dan op het debuut, maar het viertal weet wederom te betoveren met hun minimalistische art-rock.

Terug in de tijd met Portishead

Wauw, ik herbeleef mijn tienerjaren met dit optreden van Portishead. Toen ik nog veel triphop luisterde en ik groot fan was. Wie niet in die tijd? Ik herinner mij nog haar optreden in de Oosterpoort in 1998. Inmiddels heel wat jaren later, staat frontvrouw Beth in een dikke legerjas te zingen op het podium. Met nog steeds een even mooie en zwoele stem. De bekende triphop nummers als Glorybox en Sour Times worden afgewisseld met beukende rock nummers. Alles perfect geperformed. Zeker een memorable optreden en ik ben blij dat we de drukte en het geplet staan tussen duizenden anderen hebben volgehouden want het was het meer dan waard.

Een toffere afsluiter van Best Kept Secret 2013 is er niet, Sigur Ros is niet aan mij besteed. Ik zeg tot 2014. Dan zijn wij zeker weer van de partij!

bks inge en nic bij het festival Best Kept Secret 2013 in Beekse Bergen

20 Flares Twitter 1 Facebook 19 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 20 Flares ×