13 Flares 13 Flares ×

Op aanraden van een oud-collega ben ik de documentaire Searching for Sugar Man gaan kijken. “Niet teveel erover lezen, gewoon zien”, was haar advies dus dat heb ik gedaan. Ik ben blij dat ik verder geen informatie had, want ik ging volledig met het verhaal mee.

De folk muzikant Rodriquez

In het kort (om vooral niks te verklappen) gaat deze documentaire over de muzikant Rodriquez. Waarschijnlijk heb je, net als ik, nog nooit van deze beste man gehoord. Rodriquez maakte in de jaren ’70 folk muziek met hele mooie en droevige teksten. Helaas flopte zijn muziek carrière in Amerika, maar werd hij in Zuid-Afrika wereldberoemd. Rodriquez was alleen totaal niet op de hoogte van zijn faam in Zuid-Afrika en beëindigde zijn muzikanten bestaan. Twee Zuid-Afrikaanse fans gaan op zoek naar Rodriquez om antwoorden op hun vragen te krijgen. Aangezien er allemaal wilde verhalen de ronde deden over zijn dood namelijk zelfmoord tijdens een optreden.

Folk muzikant Rodriguez Documentaire

Bijzondere documentaire dat ontroert en verbaast

Allereerst vond ik de beelden alleen al de moeite waard. Prachtige shots van het mooie Zuid-Afrika en het gruizige Detroit. Daarnaast is het verhaal echt bijzonder. Searching for Sugar Man is absoluut geen gortdroge docu, de zoektocht naar Rodriquez is spannend, frustrerend, ontroerend en verbazingwekkend. Aangevuld met interessante achtergrondinformatie over de apartheid en het politieke klimaat in Zuid-Afrika in de jaren ’70. En als kers op de taart, heel veel muziek van Rodriquez.

De reconstructie van deze zoektocht laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Maar bovenal is Searching for Sugar Man een ontroerende film over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. (Idfa.nl)

Een ding is zeker. Rodriquez heeft nu 1 fan erbij uit Nederland. Misschien jij ook?

Trailer Searching for Sugar Man

13 Flares Twitter 3 Facebook 5 Google+ 4 Pin It Share 1 Email -- 13 Flares ×