8 Flares 8 Flares ×

Kerstfilms 2012. De feestdagen staan voor de deur. Oftewel, gezellig met familie of vrienden samen zijn, eten, drinken en spelletjes doen. Maar uiteraard horen daar ook een aantal kerstfilms bij die je zeker moet gaan kijken.De tvgids is meestal de laatste weken van december goed gevuld met allerlei klassiekers. Daarnaast zijn er een aantal goede filmreleases in de bioscoop of op dvd.

We hebben een overzicht gemaakt van mooie films die met kerst 2012 in de bioscoop draaien en klassiekers die iedereen ooit gezien moet hebben (te huur via de videotheek en/of video on demand).

Overzicht winter & kerstfilms 2012

1. The Hobbit (Epische fantasy film)

Neen, wij hebben geen angst voor een minder groots epos dan Lord of the Rings. Uiteraard bood LOTR de special effects maker en regisseur legio aan mogelijkheden. The Hobbit met haar kleiner opgezette verhaal, zal ons zeker weer terug brengen naar ons favoriet plekje op Midden-Aarde: Hobbitstee.

2. Jagten (Filmhuis)

Na de geweldige dramafilm Festen maakt Thomas Vinterberg met Jagten duidelijk dat zijn talent verder reikt dan een eenmalig groots succes. De regisseur weet in een erg kwetsbare en mooie omgeving een scherp onderwerp aan te snijden: kindermisbruik. Met in de hoofdrol Mads Mikkelsen (Casino Royale, After the wedding). Ben je in voor verdieping, dan is dit zeker een film die je naderhand nog een tijd zal bezighouden.

3. Alles is Familie (Romantische komedie)

Wederom een samenwerking tussen regisseur Joram L√ľrsen en scenarist Kim van Kooten. Het vervolg op de schattige Alles is Liefde. Houd je van Nederlandse film, ben je een sucker voor het Love Actually genre en happy endings, dan is deze film perfect geschikt voor de kerstdagen.

4. Les Miserables (Kerstfilm)

Een klassiek verhaal in het zoveelste nieuwe jasje gegoten. Desalniettemin moet je dit verhaal kennen, wil je niet het stempel cultuurbarbaar krijgen. Anne Hathaway, Hugh Jackman, Helena Bonham Carter, Russel Crowe en Sacha Baron Cohen (Ali G) vormen de harde kern van een sterrencast. Zet je schrap voor een romantische drama van 2,5 uur.

5. Lawless (Misdaad film)

Het bijna sprookjesachtige verhaal van drie broers in een afgelegen dorp in Amerika ten tijde van de drooglegging. De gebeurtenissen zijn totaal niet sprookjesachtig, maar juist gewelddadig. Het ¬†overkoepelende verhaal is echter warm en verrassend. Een film die we hadden geskipt als we niet zo een fan waren van de HBO hit serie Boardwalk Empire. De tijd van Al Capone, illegale stokerijen en armoede. Een sterke cast met de aimabele Shia LaBoeuf en de “Vin Diesel” van de arthouse Tom Hardy (The Dark Knight Rises, Warrior).

6. Rise of the Guardians (Animatie kerstfilm)

De zoveelste productie van Dreamworks. Een animatiefilm die oude truukjes uit de kast haalt van Shrek, Monster & Co en allerlei makkelijke grappen. Er is veel kritiek gegeven op deze film binnen de totale serie van mooie producties van Dreamworks. Maar wij vinden dat je niet te kritisch moet zijn bij een dergelijke animatie en voor de kerstdagen is dit gewoon een erg leuke, luchtige, op momenten grappige, en visueel prachtige animatie.

Kerstfilm klassiekers

1. It’s a wonderful life (Speelfilm)

Een klassieker. Een engel laat een lieve, maar wanhopig gefrustreerde zakenman zien hoe het leven zou zijn geweest als hij nooit bestaan had. De film was toen hij uitgebracht werd in 1946 geen doorslaand succes en werd vooral bezien als te sentimenteel. Toch is er jaren naderhand een herontdekking gedaan van de film en is deze nu onderdeel van de AFI top 100 lijst beste films allertijden. Vele malen uitgezonden op tv en wij tippen deze film zeker als een warme feel good afwisseling op de vele grootse spektakelfilms. Een fantasierijk, lief en grappig verhaal.

2. A Nightmare Before Christmas (Animatie)

What’s this… Ok als dat je niks zegt, ga die film dan zo snel mogelijk kijken. Een meesterlijke soundtrack (What’s This?), voor die tijd erg innovatieve gebruik van special effects en een van de eerste uit een geweldige reeks van fantasierijke animatie films van Tim Burton. Vooral tijdens de kerstdagen een film die je zeker moet zien om het echte kerstgevoel te krijgen.

3. Gremlins (Horror/Komedie)

Voor de horror fans even een reminder. Deze twee films over kleine groene monsters zijn hoogstwaarschijnlijk gewoon op tv de komende weken. Ken je vanwege jouw leeftijd of andere omstandigheden deze films niet, dan moet je ze echt eens bekijken. Geschreven door de meester van familiefilms en kerstfilms Chris Colombus (Home Alone, Harry Potter).

4. Casablanca (Klassieker)

Deze film uit 1942 is de allereerste zwartwit film die we hebben gezien. Bij gebrek aan beter en een grootse verslaving aan bewegend beeld hebben we deze klassieker ooit in de dvd speler gezet. Het resulaat: anderhalf uur lang ademloos kijken naar een meeslepend, integer en spannend verhaal. “We’ll always have Paris”. Vanaf die tijd kijken we elk jaar weer uit naar deze prachtige film.

8 Flares Twitter 2 Facebook 3 Google+ 2 Pin It Share 1 Email -- 8 Flares ×