12 Flares 12 Flares ×

Op zoek naar leuke arthouse films? Sundance Film Festival presenteert naar mijn mening vaak erg leuke en verrassende films. Een aantal nu bekende onafhankelijke filmmakers (zoals Robert Rodriguez, Quentin Tarantino en Jim Jarmusch) hadden bijvoorbeeld hun doorbraak op dit festival.

De aanleiding voor deze lijst was een selectie van Sundance Film Festival (arthouse/filmhuis) maar uiteindelijk zijn er daarnaast andere films bijgekomen die wij zeker ook gaan kijken. Het resultaat? Een mix van komedie, drama, een vleugje fantasy en thrillers. Deze selectie is binnenkort  in de bioscoop  te zien. Arthouse films 2012 om in de gaten te houden dus.. Vergeet ook niet onze lijst met leuke films 2012.

Beasts of the Southern Wild (Drama / Fantasy)

Een debuutfilm van Benh Zeitlin over een jong meisje, genaamd Hushpuppy, die opgroeit zonder moeder en opgevoed wordt door haar zieke vader. De vader leert Hushpuppy om te overleven in haar eentje. Ondanks het zware thema is de film niet deprimerend.

Heeft elke prijs die er te winnen valt gewonnen. Kritieken zijn buitengewoon lovend. Poetisch, visueel overdonderend, modern sprookje, fantastisch geacteerd, prachtige muziek en ga zo maar door. De trailer belooft een film zoals je nog nooit hebt gezien.

The Perks Of Being A Wallflower (Indie / Speelfilm)

Een erg schattige film over een nerd tijdens zijn puberteit. Hij sluit zich aan bij een groepje waar hij geaccepteerd wordt. Met dit groepje maakt hij als tiener voor het eerst allerlei dingen mee. Het verhaal wordt op een gevoelige en integere manier verteld. Als je van coming of age films (Submarine) houdt dan is deze arthouse film zeker de moeite waard.

ParaNorman (Animatie)

Een nieuwe animatiefilm van studio LAIKA die ook Coraline hebben gemaakt. ParaNorman gaat over Norman, een jongen die met de doden kan praten. Als zijn dorp overspoeld wordt door zombies is Norman de enige die complete ondergang kan voorkomen. Samen met een aantal andere tieners gaat Norman de strijd aan met alle bovennatuurlijke monsters.

De trailer is overigens erg mooi, met een heerlijke Led Zeppelin-achtige soundtrack. Net als Coraline is dit een duistere animatie. Geen Walt Disney vrolijk sprookje, maar een stop-motion horrorkomedie. Laten we nou net fan zijn van dat genre.

Intouchables (Komedie / Drama)

Philippe (François Cluzet) is een verlamde man die op zoek is naar een nieuwe assistent om hem te helpen met z’n dagelijkse zorg. Driss (Omar Sy) is een crimineel uit één van de buitenwijken van Parijs. Hij komt net uit de gevangenis en besluit om te solliciteren, ook al weet hij dat hij de baan toch niet zal krijgen. Wel weet hij dat hij door die sollicitatie zeker is van z’n uitkering.
Philippe vraagt hem om de volgende dag terug te komen en hem de baan te geven. De film laat zien hoe deze twee mensen met een compleet andere achtergrond elkaar heel veel te leren hebben over het leven.
Alhoewel het verhaal op echte gebeurtenissen is gebaseerd betekent dit niet dat het een droog verhaal is. De film bevat heel veel humor. Driss weet hoe hij kan genieten en twijfelt ook niet om te zeggen wat hij denkt. Hij behandelt Philippe niet als iemand die alleen z’n hoofd kan bewegen en vergeet soms zelfs dat Philippe verlamd is. Grapjes maken over het feit dat hij niet kan bewegen is ook een bron van hilariteit.
 Philippe probeert aan Driss andere zaken te laten zien waar hij nog nooit mee in aanraking is gekomen zoals bijvoorbeeld kunst.

Robot and Frank (Komedie)

De 70-jarige ex-dief Frank krijgt van zijn zoon een robot. Deze robot moet voor Frank zorgen. In eerste instantie vindt Frank de robot maar irritant, totdat blijkt dat de robot best bereid is nieuwe dingen te leren. Uiteindelijk heeft Frank er een partner in crime bij voor zijn diefstallen.

Grappig en hartverwarmend. Leuke arthouse komedie-drama. Op Sundance Festival Films 2012 gekozen als publiek’s favoriet.

Lawless (Thriller)

Van John Hillcoat (The Road/The Proposition). Gebaseerd op ware feiten over de Bondurant Brothers. Deze broers die in de drankhandel zitten, zien hun business in de problemen raken tijdens de drooglegging.

Gangster thriller, niet meer niet minder. Rollen van Shia LaBeouf en Tom Hardy (The Dark Knight Rises) Ik verwacht geen hoogstaande film maar lekker wegkijk vermakelijke film. Het geheel ziet er goed uit en de film heeft een snel tempo. Laten we hopen op een hoog Boardwalk Empire gehalte.

Killing them softly (Thriller)

Misdaadfilm van Andrew Dominick (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). Er is een roofoverval tijdens een pokeravond van een aantal maffialeden. Aan Cogan (Brad Pitt) de taak om de daders op te sporen.

Grote plus zijn de acteurs. Brad Pitt, James Gandolfini, Sam Rockwell, Richard Jenkins en Ray Liotta. Vooral Brad Pitt verdient alle credit. Een rauwe, nihilistische, maar stijlvolle film in de setting van de jaren ’70.

Leuke films 2012

12 Flares Twitter 7 Facebook 2 Google+ 2 Pin It Share 1 Email -- 12 Flares ×