16 Flares 16 Flares ×

pain & gain film 2013 tip zwarte komedieLEUK GEWELDIG

Allereerst moet gezegd worden dat het erg zonde is dat deze film (2013) zoveel slechte kritieken krijgt. De grootste kritieken zijn gericht op de lege personages, het brute geweld en de seksistische uitstraling. Daarnaast is de film geregisseerd door Michael Bay en hij is nu eenmaal slachtvoer voor de kritieke filmbloggers. Wij zijn het in ieder geval niet eens met de slechte recensies.

Verhaal

Het verhaal gaat over een groep bodybuilders, met een extreme fitness obsessie, die besluiten een man te kidnappen voor het grote geld. Zij vinden namelijk dat ook zij recht hebben op een portie van The American Dream. De man die ze willen kidnappen is helaas niet de eerste de beste. Door een compleet gebrek aan intellect en geweten bij de bodybuilders loopt de kidnapping volkomen uit de hand. Dit verhaal is overigens losjes gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen in Florida in de jaren negentig.

Zwarte komedie of duistere midaadfilm?

Al na de eerste vijf minuten hadden we al drie keer O my god gedacht. De introductie, de montage en beelden zetten ons continu op het verkeerde spoor. Was dit nu een serieuze poging tot het vertellen van een duistere misdaad verhaal? Of keken we naar een komedie? Nam deze film zichzelf en de karakters wel serieus? Voor we het wisten zaten we ver over de helft van deze film. En een hele reeks bizarre scenes, briljant domme uitspraken en schokkende beelden verder en we konden de film steeds beter waarderen. Michael Bay als de regisseur van deze film is verrassend. De man die zijn ziel aan Hasbro verkocht heeft en de slechtste film allertijden gemaakt heeft (namelijk Armageddon..) laat met deze film zien dat hij geweldig kan regisseren. Het totale plaatje van deze film klopt gewoon, het acteerwerk, de shots, de montage en sfeer zijn erg sterk.  Alle karakters komen tot hun recht. En ja de karakters zijn een stel domme spierbundels dus zo gedragen ze zich. Pain & Gain is mede daardoor echt buitengewoon grappig.

Geen serieuze poging van de regisseur om er een moralistisch verhaal van te maken. Simpelweg wat je ziet is wat je krijgt. Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat Michael Bay niet meer van dit soort films maakt, maar zich vooral focust op grote films die speelgoedfabrikanten promoten. Kijk deze film vooral als je van zwarte komedie houdt, alles niet te serieus wil nemen en bij de groep Mark Wahlberg liefhebbers hoort. Overigens geloven wij na deze film steeds meer in het acteertalent van Dwayne Johnson (The Rock).

Nog meer leuke films uit 2013? Bekijk dan onze watchlist.

 

16 Flares Twitter 2 Facebook 14 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 16 Flares ×